Rör samman ricotta, salami, och ströbröd i en skål. Smaka av med salt och peppar. Forma bollar av ricottasmeten, lite större än köttbullar. Om smeten känns kladdig, mjöla lite på handflatorna och forma sedan smeten till bollar. Fördela ströbrödet jämnt på ett fat. Rulla försiktigt ricottabollarna i ströbrödet så att de blir täckta runtom. Lägg bollarna på ett fat och ställ in dem i kylskåp i 15-20 minuter.
Häll oljan i en gryta. Oljan, som ska nå ett par cm upp från grytans botten, ska vid friteringen ha en temperatur på 180 grader. Kontrollera oljans temperatur genom att fritera en bit vitt matbröd. På kort tid, ca 15 sekunder, ska brödbiten bli gyllenbrun.
Lägg försiktigt ner ricottabollarna i grytan och sänk till medelvärme. Fritera bollarna tills de är gyllenbruna och låt dem rinna av på ett hushållspapper.