Pere allo zabaione

Pere allo zabaione
Foto: Jonas Hallqvist

I gamla tiders Italien serverade man de nygifta zabaione efter bröllopsnatten. Den krämiga ägg-, socker- och portvinsblandningen sades snabba på återhämtningen efter hårda, nattliga ansträngningar ...

11 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 lagom mogna päron
  • ½ liter vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ¾ dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 3 kryddnejlikor

Zabaione

  • 4 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • 1 dl portvin
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 10 g mörk choklad

Gör så här

  1. Skölj och skala päronen, dela dem och ta ur kärnhusen.
  2. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt vin, socker, honung och nejlikor. Koka upp, lägg i päronen och låt dem koka i ca 10 minuter eller tills de är mjuka. Ta av kastrullen från värmen och låt päronen kallna i lagen.
  3. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.
  4. Blanda portvin med vitt vin och häll sakta och under ständig vispning ner vinet i äggblandningen.
  5. Sätt skålen i vattenbad, det vill säga en kastrull med lätt sjudande vatten på botten. Se noga till att krämen inte kommer i kontakt med det sjudande vattnet. Vispa med stålvisp eller elvisp tills krämen tjocknat och är skummig, 5–10 minuter med elvisp.
  6. Låt päronen rinna av och skär dem i tunna skivor. Päronen kan även serveras som halvor.
  7. Fördela zabaionen på dessertfat och lägg försiktigt päronskivor omlott i rader eller cirklar ovanpå (alternativt halvor).
  8. Dekorera med grovriven choklad och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept