Zabaione ghiacciato con salsa di melone

Zabaione ghiacciato con salsa di melone
Foto: Jonas Hallqvist

Den ultimata finalen: en silkesmjuk och svalkande zabaione i sällskap med en frisk och fruktig sås. Melonsåsen är faktiskt så god att jag till och med haft gäster som slickat tallriken ren.

17 september 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 dl portvin eller marsalavin
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 st gelatinblad
  • 4 st äggulor
  • 3 dl vispgrädde

Sås

  • 1 st liten mogen galiamelon
  • 1 dl strösocker
  • 1 st citron, färskpressad saft

Gör så här

  1. Värm upp portvinet i en stor kastrull tillsammans med sockret, men låt det inte börja koka. Rör om tills sockret har löst sig. Ställ åt sidan.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp bladen, krama ur dem en aning och lägg på hushållspapper.
  3. Vispa äggulorna pösiga och häll under omrörning ner dem i en tunn stråle i det varma vinet. Blanda ner gelatinet och rör tills blandningen svalnat.
  4. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i blandningen. Fördela zabaionen i portionsskålar.
  5. Låt stå i minst 3 timmar i frysen. Låt eventuellt mjukna i 15 minuter i rumstemperatur före servering.
  6. Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar. Vispa/mixa med elvisp eller matberedare ihop melon, socker och citronsaft till en sås.
  7. Servera zabaionen med melonsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept