solrosolja eller majsolja (för smörjning av bakform)
Citronkräm:
3 äggulor
3 msk strösocker
3 msk vetemjöl
3,25 dl mjölk
0,5 citron
1 tsk vanillinsocker
1 dl vispgrädde
Likörlag:
3 dl mjölk
0,5 dl stregalikör (eller annan likör)
1,5 msk strösocker
Dekoration:
4 dl vispgrädde
1 dl tårtsmulor (se nedan)
savoiardikex
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Tårtbotten: Skilj äggulor från äggvitor.
Vispa äggvitor till ett hårt skum.
Vispa äggulor med socker till en pösig smet. Rör ner mjöl och bakpulver.
Blanda försiktigt samman äggulesmeten med de uppvispade äggvitorna.
Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. För att få en jämn gräddning och maximal höjd på kakan ska ugnsluckan inte öppnas under tiden för gräddningen.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Citronkräm: Skala den gula delen av citronskalet med en potatisskalare eller en vass kniv.
Räkna citronskalen, för att hålla reda på att alla skal följer med när de ska plockas ur den färdiga krämen.
Vispa grädden till ett fast skum och ställ åt sidan.
Blanda äggulor, socker, mjöl, mjölk, citronskal och vanillinsocker i en kastrull. Ställ kastrullen på låg värme. Rör oavbrutet tills krämen tjocknat.
Ta bort kastrullen från värmen. Plocka upp citronskalen och låt krämen kallna.
Blanda försiktigt ner grädden i citronkrämen.
Fyllning och dekoration: Dela kakan i två delar.
Gröp ur lite av innanmätet, ca 1 dl. Spara tårtsmulorna för dekoration.
Blanda mjölk, strega och socker. Skeda blandningen över tårtbottnarna.
Fördela citronkrämen över en tårtbotten och lägg den andra över. Om krämen räcker till, bred även ett lager på ovansidan.
Vispa grädde till dekorationen. Bred eller spritsa grädden på tårtan.
Strö över de urgröpta tårtsmulorna.
För att få en riktig festtårta, dekorera med savoardikex runt om. (ev. avkortade så att de står i nivå med tårtans överkant och med kexets runda sida upp).