Paolos oemotståndliga moccapannacotta

Paolos oemotståndliga moccapannacotta
Foto: Jonas Hallqvist

Crema al caffè con foglie di cioccolato bianco eller kaffepannacotta. Desserter med kaffesmak är jag smått galen i. Som den här, som blir om möjligt ännu godare med den vita chokladen ovanpå. Finns bara ett ord: oemotståndlig.

24 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 st äggulor
  • 2 dl starkt kaffe
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk likör, t.ex. Grand Marnier
  • 1 nypa salt
  • 2 st gelatinblad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 10 g mörk choklad, riven

Dekoration

  • 50 g vit choklad
  • 0,5 msk solrosolja

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp gelatinet, krama ur det en aning och lägg på hushållspapper.
  2. Blanda äggulor, kaffe, socker, likör och salt i en kastrull.
  3. Värm blandningen tills den nästan sjuder. Rör om konstant med visp så att konsistensen blir lite skummig. Dra av från värmen.
  4. Lägg gelatinbladen i den varma kaffeblandningen och rör om tills gelatinet smält. Låt krämen svalna, men vispa lite då och då så att den håller sig skummig.
  5. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad, det vill säga en kastrull med lätt sjudande vatten på botten. Se noga till att chokladen inte kommer i kontakt med vattenångan. Blanda i solrosoljan.
  6. Häll ut chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylskåp och låt svalna och stelna en aning. Ta ut små rundlar med ett litet glas eller skär försiktigt i små bitar.
  7. Ta upp dekorationerna med stekspade, lägg dem på ett fat och låt dem stelna helt i kylskåp.
  8. Vispa grädden till ett fast skum och vänd varsamt ner den tillsammans med den mörka chokladen i den avsvalnade kaffeblandningen.
  9. Häll upp i portionsskålar och låt kaffekrämen stelna i kylskåp i 3–4 timmar.
  10. Toppa med dekorationerna av vit choklad och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept