Paolos oemotståndliga moccapannacotta

Paolos oemotståndliga moccapannacotta
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Paolos oemotståndliga moccapannacotta

10 ingredienser

Crema al caffè con foglie di cioccolato bianco eller kaffepannacotta. Desserter med kaffesmak är jag smått galen i. Som den här, som blir om möjligt ännu godare med den vita chokladen ovanpå. Finns bara ett ord: oemotståndlig.

Ingredienser

portioner
  • 3 äggulor
  • 2 dl kaffe, starkt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk likör (t ex Grand Marnier)
  • 0,5 krm salt
  • 2 gelatinblad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 10 g mörk choklad, riven

Dekoration

  • 50 g vit bakchoklad
  • 0,5 msk solrosolja

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp
  2. gelatinet, krama ur det en aning och lägg på hushållspapper.
  3. Blanda äggulor, kaffe, socker, likör och salt i en kastrull.
  4. Värm blandningen tills den nästan sjuder. Rör om konstant
  5. med visp så att konsistensen blir lite skummig.
  6. Dra av från värmen.
  7. Lägg gelatinbladen i den varma kaffeblandningen och
  8. rör om tills gelatinet smält. Låt krämen svalna, men vispa
  9. lite då och då så att den håller sig skummig.
  10. Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad, det vill säga en kastrull med lätt sjudande vatten på botten. Se noga till att chokladen inte kommer i kontakt med vattenångan. Blanda i solrosoljan.
  11. Häll ut chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylskåp och låt svalna och stelna en aning. Ta ut små rundlar med ett litet glas eller skär försiktigt i små bitar.
  12. Ta upp dekorationerna med stekspade, lägg dem på ett
  13. fat och låt dem stelna helt i kylskåp.
  14. Vispa grädden till ett fast skum och vänd varsamt ner den
  15. tillsammans med den mörka chokladen i den avsvalnade
  16. kaffeblandningen.
  17. Häll upp i portionsskålar och låt kaffekrämen stelna i kylskåp i 3–4 timmar.
  18. Toppa med dekorationerna av vit choklad och servera.