Crostata di amarene

Crostata di amarene
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Crostata di amarene

9 ingredienser

Dessertpaj med körsbärsmarmelad.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g smör, smält
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 2 krm bakpulver
  • 1-2 msk mjölk
  • 250 g körsbärsmarmelad (gärna hemgjord) eller annan marmelad
  • alt. fast sylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen 175 grader.
  2. Blanda smör, socker, ägg, salt och bakpulver i en skål.
  3. Tillsätt mjöl och mjölk, blanda hastigt ihop till en smidig deg (degen kan blandas i matberedare).
  4. Mjöla en arbetsyta och kavla ut degen till en rundel som passar en ugnsform som är 24 cm i diameter. Spara lite av degen för att göra ett galler som dekoration överst på pajen.
  5. Lyft över degplattan till ugnsformen och tryck ut degen i formens botten och upp mot kanterna.
  6. Fördela marmeladen jämnt i pajbotten.
  7. Kavla ut den sparade degen och gör remsor med en degsporre eller kniv. Lägg dem som ett galler på pajen.
  8. Grädda pajen i nedersta delen av ugnen i ca 30-35 minuter.
  9. Låt pajen svalna lite.
  10. Pajen kan serveras ljummen eller kall.