Pastarullar med ricotta och parmesan

Pastarullar med ricotta och parmesan
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pastarullar med ricotta och parmesan

18 ingredienser

Rotolo di spinaci, ricotta e parmigiano. När jag vill göra ett extra gott intryck på mina gäster med något mer avancerat så bjuder jag på de här tjusiga pastarullarna. Det tar lite tid och är lite meckigt, men jag lovar – det är värt det.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 färska basilikablad, strimlade
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm strösocker

Fyllning

  • 700 g bladspenat (eller 250 g djupfryst bladspenat)
  • 2 −3 msk olivolja
  • 250 g ricotta
  • 2 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • parmesanost, färskriven, till servering

Gör så här

  1. Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen och tillsätt olivolja och salt. Arbeta samman till en smidig deg.
  2. Lägg degen i en plastpåse, tillslut och låt vila i ca 30 minuter i kylskåp.
  3. Förbered under tiden tomatsås och fyllning. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull.
  4. Skala och halvera den gula löken och låt halvorna fräsa långsamt i oljan tillsammans med vitlöksklyftan utan att de tar färg.
  5. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
  6. Ta upp och kasta lökhalvor och vitlök. Ställ kastrullen åt sidan.
  7. Skölj spenaten till fyllningen och skär bort den grövsta delen på stjälkarna. Förväll spenaten i kokande vatten i 1 minut, och låt den rinna av i ett durkslag. Låt tinad, djupfryst spenat rinna av väl. Strimla spenaten.
  8. Häll olivoljan i en stekpanna och fräs spenaten hastigt.
  9. Ta stekpannan från värmen och låt spenaten svalna. Rör i ricotta och parmesan, salta och peppra. Ställ åt sidan.
  10. Sätt ugnen på 225°.
  11. Kavla ut pastadegen till en tunn rektangel på ca 50 x 25 cm.
  12. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Häll lite olja i pastavattnet och lägg försiktigt ner pastaplattan. Koka i ca 5 minuter.
  13. Häll av vattnet försiktigt så att pastaplattan inte går sönder. Lägg plattan på en arbetsyta, gärna försedd med en kökshandduk. Fördela fyllningen jämnt över plattan, men lämna ca 1 cm fritt runt kanterna.
  14. Rulla från kortsidan ihop till en fast och fin rulle, och skär den i 1 ½ cm tjocka skivor.
  15. Pensla en ugnsfast form med olivolja. Lägg pastarullarna i formen och häll över tomatsåsen.
  16. Gratinera i 15−20 minuter, strö över lite parmesan och servera.