Pasta med pesto och körsbärstomater

Pasta med pesto och körsbärstomater
Foto: Tina Axelsson

Casarecce con pomodorini e pesto. Pastarätt med tomatsås där pesto på soltorkade tomater ger massor med smak! Recept från kokboken Italiensk fastfood.

Att göra sin egen pesto går undan och på ett par minuter har du något som verkligen höjer din pasta. När du själv hackar ihop ingredienserna så framträder smakerna bättre och du får ett härligt tuggmotstånd i pinjenötterna.

Läs mer om boken Italiensk fastfood


23 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g casarecce eller annan kort pasta
  • 250 g körsbärs- eller cocktailtomater, sköljda och delade i halvor

Pesto

  • 10 st soltorkade tomater i olja, finhackade
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk pinjenötter, finhackade
  • 3 msk kapris, finhackade
  • 12 st svarta oliver, urkärnade, finhackade
  • 8 stjälkar basilika, finhackad
  • 4,5 msk olivolja
  • Salt, efter smak

Gör så här

  1. Pasta
    Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull under tiden som övriga ingredienser tillreds.
  2. Lägg i pastan när vattnet kokat upp. Koka pastan ”al dente” enligt anvisningen på paketet.
  3. Pesto
    Blanda soltorkade tomater, vitlök, pinjenötter, kapris, oliver, basilika och olivolja till en pesto under tiden som pastan kokar. De finhackas och blandas lättast med en mixer eller matberedare.
  4. Tomater
    Värm olivolja (4 matskedar) i en stor stekpanna.
  5. Tillsätt tomathalvorna och låt dem fräsa i ca 4–5 minuter, men se till att så många tomater som möjligt behåller formen som halvor.
  6. Lägg ner pestoblandningen i stekpannan och låt den puttra tillsammans med tomaterna, på svag värme i 5–8 minuter.
  7. Låt pastan rinna av i ett durkslag.
  8. Häll över pasta och olivolja (1/2 matsked) i stekpannan med tomater och pesto.
  9. Rör om noga så allt blandas ordentligt.
  10. Smaka av med salt.
  11. Servera pastan rykande het.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept