Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana
Foto: Lina Eriksson

Italiensk vegetarisk gratäng med aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan.

I Sverige används kanske inte auberginer så ofta i matlagningen, men i mina fastrars mat finns denna juvel alltid med i olika fantastiska former. Just den här varianten brukar jag bjuda på när någon av mina gäster är vegetarian.

22 februari 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 medelstora auberginer
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 125 g mozzarella, i små bitar
  • olivolja till stekning
  • 0,75 tsk salt

Tomatsås

  • 250 g krossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 blad färsk basilika, strimlade
  • 3 msk olivolja
  • ca 0,5 tsk salt
  • 1 nypa socker
  • parmesanost till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
  3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.
  4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i aubergine och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
  5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
  6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
  7. Strö över riven parmesanost och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept