Frutti di mare alla griglia

Frutti di mare alla griglia
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Frutti di mare alla griglia

11 ingredienser

Vita bläckfiskringar och rosa räkor blir väldigt snygga och lite annorlunda grillspett. Marinaden ger spetten en skön hetta från chilin, men också en frisk smak av vin och citron.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 400 g råa scampi, skalade och med tarmen borttagen, ev. djupfrysta (eller tigerräkor)
  • 200 g calamares (bläckfiskringar), ev. djupfrysta

marinad

  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 2 små torkade chilifrukt, smulade (peperoncino)
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1,25 dl olivolja
  • 1,25 dl vitt vin
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • citronklyftor, till servering

Gör så här

  1. Blanda vitlök, chili och persilja i en skål. Rör ner olivolja, vitt vin, citronskal, salt och peppar och blanda väl. Spara ½ dl av marinaden till pensling. Lägg i scampi och calamari, täck över skålen och marinera i kylskåp i ca 3 timmar.
  2. Tänd grillen.
  3. Ta upp scampin och calamarin ur marinaden. Trä upp på spett så här: Scampi med fäste på två ställen varvas med calamari som fästs på 3–4 ställen. Inget får hänga löst på spetten.
  4. Strö lite salt över spetten och grilla dem på ena sidan i 3–5 minuter, vänd och grilla lika länge på andra sidan. Pensla dem då och då med den sparade marinaden.
  5. Servera med citronklyftor som pressas över spetten.