Smulig kaka med ricotta och choklad

Smulig kaka med ricotta och choklad
Foto: TV4
Från Primo Paolo

Sbriciolata - en italiensk blandning mellan smulpaj och ostkaka! Smulpajsbotten och och god fyllning på ricottaost, konjak och mörk choklad.

10 augusti 2009
Visa mer
10

Du behöver

Deg

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g smör
  • 3 tsk likör, t.ex. kaffelikör

Fyllning

  • 750 g ricottaost
  • 2 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 3 tsk konjak
  • 125 g mörk choklad, grovhackad

Gör så här

  1. Degsmulor
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll mjöl, socker, ägg, bakpulver i en skål i en skål. Tillsätt smöret i bitar och finfördela det snabbt till smulor med fingertopparna. Ställ åt sidan.
  3. Fyllning
    Lägg ricottan i en hushållssil och låt den rinna av under några minuter. Häll ricotta, äggulor, socker och konjak i en skål. Vispa upp till en fluffig smet. Blanda ner chokladhacket.
  4. Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbar kant. Pudra över lite mjöl i formens botten.
  5. Fördela hälften av degsmulorna i botten på formen, häll på ricottafyllningen i ett jämnt lager över smulorna. Avsluta med att fördela resten av smulorna ovanpå.
  6. Grädda kakan på nedersta falsen i cirka 45-50 minuter, tills den är genomgräddad.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept