Dolce di cioccolato

Dolce di cioccolato
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Dolce di cioccolato

Av: Paolo Roberto

Från: Mina fastrars mat

9 ingredienser

I Maddaloni avslutas alltid en traditionell måltid med lite ost och ett stort fruktfat, men har man fina gäster så dyker det upp någon god sötsak också.

Beräknat för cirka 8-10 personer!
 
Bengt Frithiofssons dryckestips i samma program:

Artikelnummer: 1418
Peroni Nastro Azzurro, Italien 15,40 kronor (3 solar)
Artikelnummer: 6256
Primitivo di Manduria, Apulien, Italien 79 kronor (4 solar)
Sommavite, Santo Vino, Toscana, Italien 58 kronor (4 solar)

Ingredienser

  • 200 g mörk blockchoklad
  • 2 msk rom
  • 2 dl sötmandel
  • 100 g tunna smörkex
  • 2 ägg
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • vispgrädde, till servering

Gör så här

  1. Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Tillsätt rommen och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna.
  2. Skålla, skala och flisa mandeln (går lätt med rivtillsatsen i matberedaren).
  3. Bryt kexen i fyra bitar vardera och separera äggulor från äggvitor.
  4. Rör smöret pösigt i en skål, och blanda ner sockret. Rör ner äggulorna, en i taget. Tillsätt mandeln och chokladsmeten.
  5. Vispa äggvitor och salt till hårt skum och vänd ner i chokladblandningen.
  6. Rör försiktigt ner kexbitarna, men inga smulor.
  7. Häll blandningen i en avlång, smord form som rymmer 1.5 liter. Täck formen med plastfolie och ställ i kylskåp i minst 4–5 timmar.
  8. För en vass kniv försiktigt runt formens kanter, och doppa därefter formen mycket hastigt i hett vatten. Vänd formen upp och ner på ett fat och skaka lite lätt så att formen släpper.
  9. Skär i tunna skivor och servera tillsammans med lättvispad grädde.