Pannkaka

Pannkaka
Foto: TV4

Pannkaka är traditionell svensk husmanskost. Serveras både som förrätt, varmrätt eller mellanmål. Eller som dessert, som efter våra traditionella torsdagsärter. Pannkakor har i alla tider varit barnens favorit.

Receptet ger cirka 8-10 pannkakor!

30 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk smör + lite till första laggen
  • 0,5 tsk salt

Till servering:

  • sylt och/ eller socker

Gör så här

  1. Vispa ihop mjöl, ägg och hälften av mjölken till en smidig, tunn smet utan klimpar. Det går bra att använda elvisp när du gör pannkakssmet. Tillsätt resten av mjölken, smält smör samt salt och socker. Låt svälla 20 minuter.
  2. Grädda pannkakorna i het stekpanna. Du behöver bara smöra första laggen, sedan släpper pannkakorna av sig själva. När ytan blivit matt och smeten stelnat är det dags att vända pannkakan. Färgen ska vara vackert guldbrun. Använd sparsamt med smet till varje pannkaka så att de blir tunna och får en frasig spetskant.
  3. Lägg pannkakorna undan för undan på ett varmt serveringsfat som lämpligen placeras över en kastrull med hett vatten. Servera med sylt och/eller socker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept