Panerad fiskfilé med nässlor

Panerad fiskfilé med nässlor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Panerad fiskfilé med nässlor

15 ingredienser

När nässlorna spirar om våren ska man genast ge sig ut och plocka dem, som klokt folk gjort i alla tider. Det är inte nödvändigt att koka soppa på dem. Här hanteras de i stället som de delikata primörer de är. Servera nässlorna till stekt panerad fiskfilé. På bilden har vi använt filé av gädda.

Ingredienser

portioner
  • 600-700 g fiskfilé
  • 1 dl rivebröd, finsiktat
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk smör

Nässlor:

  • 1 l späda nässlor
  • 2 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • 4 port potatis, kokt
  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Gräslökssmör: Finhacka gräslöken och pressa citronen. Blanda väl med smöret. Ställ svalt till servering.
  2. Rensa och skölj nässlorna väl i flera vatten. Koka upp vatten och salt och koka nässlorna i 12 minuter. Låt dem rinna av i durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Hacka dem grovt. Ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull på ganska stark värme strax före servering. Vänd ner nässlorna i smöret, tillsätt 1/2 tsk salt och nymalen vitpeppar.
  3. Värm ugnen till 225°. Smörj en ugnssäker form. Vispa ägget lätt. Krydda fisken med salt och peppar. Vänd den först i vetemjölet, sedan i ägget och sist i rivebrödet. Lägg fisken i formen och ställ formen i ugnen. Smält smöret och fördela över fisken efter några minuter. Efter totalt 12-13 minuter är fisken klar. Servera med nässlorna, gräslökssmöret, citron och kokt potatis.