Panerad fiskfilé med nässlor

Panerad fiskfilé med nässlor
Foto: TV4

När nässlorna spirar om våren ska man genast ge sig ut och plocka dem, som klokt folk gjort i alla tider. Det är inte nödvändigt att koka soppa på dem. Här hanteras de i stället som de delikata primörer de är. Servera nässlorna till stekt panerad fiskfilé. På bilden har vi använt filé av gädda.

19 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600-700 g fiskfilé
  • 1 dl finsiktat rivebröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 msk smör
  • Nässlor:
  • 1 liter späda nässlor
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • 4 portioner kokt potatis
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Gräslökssmör: Finhacka gräslöken och pressa citronen. Blanda väl med smöret. Ställ svalt till servering.
  2. Rensa och skölj nässlorna väl i flera vatten. Koka upp vatten och salt och koka nässlorna i 12 minuter. Låt dem rinna av i durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Hacka dem grovt. Ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull på ganska stark värme strax före servering. Vänd ner nässlorna i smöret, tillsätt 1/2 tsk salt och nymalen vitpeppar.
  3. Värm ugnen till 225°. Smörj en ugnssäker form. Vispa ägget lätt. Krydda fisken med salt och peppar. Vänd den först i vetemjölet, sedan i ägget och sist i rivebrödet. Lägg fisken i formen och ställ formen i ugnen. Smält smöret och fördela över fisken efter några minuter. Efter totalt 12-13 minuter är fisken klar. Servera med nässlorna, gräslökssmöret, citron och kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept