Palsternackor går inte av för hackor

Palsternackor går inte av för hackor

Palsternackan förtjänar att uppmärksammas. Den är nyttig och god och passar bra i såväl soppor och grytor som i puréer och gratinerad i ugn tillsammans med potatis och morötter.

Palsternacka har odlats i Sverige sedan 1600-talet och härstammar från vildpalsternackan som växer vild i stora delar av Europa.

Denna lättodlade och tåliga rotfrukt har en gulvit morotsformad rot med gula blommor och bredflikiga blad. Köttet är gulvitt och lite poröst. Den vanligaste sorten heter White Gem.

Skördade palsternackor förvaras med fördel i lådor med fuktig sand i jordkällare eller dylikt.
Palsternackan kan också stå kvar på odlingsplatsen om man kupar jord över den, eller på annat sätt täcker den.

Gott med palsternacka

Rostade rotfrukter

Rostade rotfrukter

Jens Sjögren Sebastian Hedin
1h
Renskavspytt

Renskavspytt

Nina Gren