Oxsvanssoppa

Oxsvanssoppa
Foto: TV4

Ett rejält långkok som sköter sig själv. Gör gärna grunden till soppan dagen innan, då blir den ännu godare.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st oxsvans i bitar
  • salt och vitpeppar
  • 2 liter vatten
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st purjolök
  • 1-2 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 6 korn vitpeppar

Gör så här

  1. Krydda oxsvansen och bryn den hårt. Koka upp vattnet och lägg i det brynta köttet. Skala och skiva 2 morötter, 1 palsternacka och halva purjon. Lägg i koket tillsammans med lagerblad, timjan och pepparkorn.
  2. Koka soppan på svag värme under lock tills köttet lossnar från benen. Det kan ta mellan 2-4 timmar. (Du kan koka soppan i ugn på 150°.)
  3. Tag upp köttet och låt det svalna. Sila buljongen och passera grönsakerna genom silen. Plocka loss köttet från benen och finhacka det. Lägg det i den silade buljongen. Så här långt kan soppan förberedas.
  4. Skumma fettet från ytan och hetta upp soppan med köttet. Finhacka de resterande grönsakerna och låt dem koka med 4-5 minuter. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept