Oxstek med rotfruktssauté

Oxstek med rotfruktssauté
Foto: TV4

Det är inte så lätt att hitta mat som är både god och billig. Rotfrukter är ett undantag. Här har vi strimlat och sauterat dem till söndagssteken.

25 februari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 2 kg oxstek
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 4 dl oxbuljong

Sås:

  • 5 dl buljong från steken
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl

Rotfruktssauté:

  • 250 g kålrot
  • 250 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 3 msk smör
  • 1 knippa persilja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och ansa lök och morot och skär dem i mindre bitar. Gnid in steken med salt och vitpeppar. Bryn steken runt om i en stekgryta. Lägg i lagerblad, timjan, tomatpuré samt lök och morot, spä med vin och buljong och låt steken bräsera 1-1 1/2 timme. Sila buljongen och håll steken varm. Skär upp i tunna skivor.
  2. Sås: Hacka schalottenlöken och fräs i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp buljongen i en annan kastrull och spä redningen med vätskan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Låt puttra i 10 minuter. Sila såsen.
  3. Grönsaker: Hacka persiljan, inte stjälkarna. Skala, skölj och strimla kålrot, morötter och palsternackor. Fräs rotfruktsstrimlorna i smör, krydda med salt och peppar. Strö över den hackade persiljan och servera rotfrukterna till steken med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept