Oxfilé provencale med ugnstomater

Oxfilé provencale med ugnstomater
Foto: TV4

Trots namnet är detta faktiskt en svensk krogrätt, skapad av köksmästare Julius Carlsson på Bacchi Wapen i Stockholm.

28 december 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 900 g oxfilé
  • 1-1,5 kg potatis, finskivad
  • 3-5 klyftor vitlök
  • 75 g smör
  • 6-8 st tomater
  • 3 dl torrt vitt bröd, smulat
  • 1 dl persilja, hackad
  • 8-10 blad basilika, hackad
  • salt och svartpeppar
  • Ugn: 225°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i lättsmord ugnsform. Salta och peppra mellan lagren. Lägg på några klickar smör och stek mitt i ugnen cirka 45 minuter.
  2. Krydda filén med salt och peppar. Bryn den väl runtom. 3. Skär av lock på tomaterna och gröp ur kärnorna. Blanda brödsmulor, persilja och basilika med lite olja och fyll tomaterna. Ställ i form i ugnen cirka 15 minuter.
  3. Blanda smör och pressad vitlök. Skiva köttet och lägg det på potatisen. Klicka över vitlökssmöret. Stek klart i ugn. Köttet ska fortfarande vara rosa inuti.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept