Oxfilé Provençale med svamp- och persiljekräm

POPULÄRT
Oxfilé Provençale med svamp- och persiljekräm
Foto: TV4

Oxfilé Provençale med svamp- och persiljekräm

Av: Marcus - Vara Grästorp

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Oxfilé provençale med stekt svamp- och tomatröra samt en örtkräm på persilja och färskost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 1,25 kg oxfilé, putsad
  • olja, till stekning
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Potatisbakelse

  • 1 kg mjölig potatis
  • olja, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • 0,5 kruka persilja

Svamp- och persiljekräm

  • 150 g skogschampinjoner
  • 2 tomater
  • 1 schalottenlök
  • 2 skivor bacon
  • 1,5 msk färsk timjan, finhackad
  • salt
  • peppar

Persiljekräm

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 kruka persilja
  • 1,5 msk vatten
  • 50 g smör
  • 50 g färskost
  • 2 tsk citronsaft, färskpressad

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt (ej igenom) på oxfiléns smala del och vik ”svansen” under filén så att den blir jämntjock. Knyt fast den lösa delen med steksnöre.
  2. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Salta och peppra filén generöst. Bryn den runt om. Lägg över på en ugnsplåt. Ugnsstek, gärna med stektermometer, i 25-30 minuter eller till en innertemperatur på ca 56 grader. Ta ut, linda in i aluminiumfolie och låt vila 5-10 minuter.

Potatisbakelse

  1. Skala och skiva potatisen i matberedaren på fina skivan. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatisen i omgångar med finhackad vitlök. Smaka av med generöst med salt och peppar.
  2. Finhacka persiljan, blanda den med potatisen och fördela i små koppar. Pressa potatisen i koppen så att det blir kompakt.

Svamp och tomat

  1. Ansa och grovhacka svampen. Skär tomaterna i kvartar, ta bort kärnhuset och skär i små fina tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Tärna baconskivorna mycket fint.
  2. Fräs svamp, tomat, schalottenlök, bacon och timjan på låg värme i olja i ca 3 minuter. Salta och peppra.

Persiljekräm

  1. Skala och finhacka vitlöken. Mixa med persilja och vatten i matberedare till en grön puré. Tillsätt smöret och mixa väl. Blanda i färskosten och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.