Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötssmör

2 h + 8 h
4
Spela video Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötsmör
Foto: TV4
2 h + 8 h
4

Du behöver

Inlagda svarta vinbär

  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 100 g ingefära, riven
  • 300 g frysta svarta vinbär, tinade

Rivet hasselnötssmör

  • 200 g brynt smör, rumstempererat
  • 200 g hasselnötter, rostade och hackade

Oxfilé med steksky

  • 4 bitar härlig oxfilé à 150 g
  • salt och peppar
  • olja och smör, till stekning
  • vitlök
  • timjan
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl utspädd kalvfond

Rotsellerikräm

  • 600 g skalad rotselleri
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 150 g smör

Garnering

  • 1 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Inlagda svarta vinbär
    Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.
  2. Hasselnötssmör
    Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör. Smaka av med salt.
  3. Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm. Frys gärna över natten. Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.
  4. Oxfilé och sky
    Krydda köttet med salt och peppar ordentligt. Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (Det föredrar jag, rekommendationen är 55-70 grader).
  5. Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond. Koka ihop till bra konsistens. Sila och servera till köttet.
  6. Rotsellerikräm
    Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör. Smaka av med salt. Klart!
  7. Servering
    Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse. Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept