Oxfilé med het pepparsås och rotfruktskaka

1,5 h
4
Oxfilé med het pepparsås och rotfruktskaka
Foto: TV4

Stekt oxfilé som serveras med krämig rotfruktskaka och pepprig sås.

Dryck: Rött vin Torres Las Mulas Carmenére (2362-01)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 april 2016
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Rotfruktskaka

  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 700 g mjölig potatis
  • 150 g morötter
  • 150 g palsternacka
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g ost, riven

Pepparsås

  • 2 tärningar mörk oxbuljong
  • 8 dl vatten
  • 4 tsk mörk balsamvinäger
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk hel rosépeppar
  • 0,5 tsk hel grönpeppar
  • 4 dl grädde
  • 1-2 krm salt

Oxfilé med kantarell

  • 640 g oxfilé (4 skivor à 160 g)
  • 300 g kantareller
  • 1,5 krm vitpeppar, finmalen
  • 1 krm svartpeppar, finmalen
  • 2 msk smör
  • 3 krm salt
  • 4 msk vinbärsgelé
  • 2 st saltgurkor
  • ärtskott, till dekoration

Gör så här

  1. Rotfruktskaka
    Sätt ugnen på 200 grader. Klipp en rundel smörpapper och lägg i botten på en rund form med löstagbar kant 24 cm.
  2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternacka i tunna skivor. Strimla tomaterna och finhacka vitlöksklyftorna.
  3. Varva potatis, morötter, palsternacka, vitlök, soltorkad tomat, peppar och salt i formen.
  4. Vispa ihop ägg och grädde häll i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma. Täck med folie, så den ej bränns. Lägg på ost efter halva tiden.
  6. Pepparsås
    Häll vatten, buljongtärningar, balsamvinäger och soja i en stekpanna och koka upp.
  7. Lägg pepparn i en mortel och krossa fint.
  8. Tillsätt peppar och grädde, sjud såsen på svag värme tills den tjocknat ca 40 min. Smaka av med salt.
  9. Kantareller
    Smält smör och lägg i kantarellerna, peppra och salta, stek gyllenbruna.
  10. Saltgurka
    Strimla gurkan på längden.
  11. Köttet
    Smält smör i en stekpanna. Salta och peppra filerna. Stek 3-4 minuter på vardera sida.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept