Oxfilé à la Marrakesh

Oxfilé à la Marrakesh
Foto: TV4

Oxfilé à la Marrakesh

Av: Raffi - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

60 m

Oxfilé fylld med fikon, ugnsrostade rotfrukter och sås på dadlar, ingefära och kanel.

Dryck: Libanesiskt rödvin – Chateau Musar

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé, australiensk
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl rött vin
  • 4 torkade fikon

Ugnsbakade rotfrukter

  • 8 fasta potatisar
  • 8 minimorötter
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 5 torkade lagerblad

Dadelsås

  • 7 dadlar, urkärnade
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 krm ingefära
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 2 msk brun redning (maizena)

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Skär i mitten av köttet för där ska fikonen vara. Salta och peppra köttet.
  3. Värm upp stekpannan med smör och bryn köttet i 7 minuter. Vänd på den så att alla sidor får en fin färg.
  4. Lyft upp köttet från stekpannan, behåll vätskan som är kvar i stekpannan. Hacka löken smått och stek i 3 minuter i skyn från oxfilén, tillsätt mjöl och blanda. Tillsätt rödvin och rör om tills du fått en tjock smet. Blanda i salt.
  5. Skär fikonen i mitten och i med dem i pannan. Låt puttra i 5 minuter. När fikonblandningen svalnat, fyll då köttet med den.
  6. Bind köttet med steksnöre, stick in en köttermometer och låt köttet efterstekas i mitten av ugnen till ca 57 grader i innertemperatur för mediumstekt. Låt vila i 5 minuter innan servering.

Ugnsbakade rotfrukter

  1. Hacka rotfrukterna i önskad storlek. Salta och peppra efter egen smak. Ringla över olivolja och massera lätt. Lägg upp på en ugnsform och lägg över lagerbladen. Detta ska in samtidigt som köttet men kolla till rotfrukterna lite då och då för omrörning. Rosta i ugnen i ca 40 minuter.

Dadelsås

  1. Skär dadlarna i små bitar, koka dem i en kastrull med vatten, fond, ingefära, kanel och citronskal tills dadlarna kokat sönder. Sila genom en trådsil, tryck och mosa så att bara dadelskalet blir kvar i silen. Koka upp dadelsåsen och vispa ner brun redning. Låt sjuda i 3 minuter under omrörning. Smaka av.