Oxbringa med stekt lök

Oxbringa med stekt lök
Foto: TV4

Oxbringa hör till den svenska husmanskosten. Tyvärr svår att få färsk med ben. Den måste du beställa i förväg i de flesta affärer.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1,5 kg oxbringa, färsk med ben
  • 0,5-1 msk salt per liter vatten
  • 6-8 korn svartpeppar
  • 5 korn kryddpeppar
  • 5 st kryddnejlikor
  • 1 st gul lök, liten
  • 1 st morot
  • 4-6 st gula lökar, för stekning
  • smör

Gör så här

  1. Bäst blir bringan om du får den sågad i decimeterbreda längder. Det brukar bli två stycken. Lägg köttet i en gryta och slå på så mycket vatten att det lagom täcker köttet. Ge det hela ett uppkok och skumma ytan väl.
  2. Salta vattnet och lägg i kryddor, den lilla skalade löken och den halverade moroten. Låt köttet småkoka under lock tills det är mört, ca 1 1/2 timme.
  3. Tag upp bringan och låt den svalna något innan den benas ur. Om bringan är färdig är det bara att dra bort benen.
  4. Lägg bitarna på varandra, placera en skärbräda med tyngd över och låt köttet ligga i press i kylen tills nästa dag.
  5. Sila buljongen och spar den till soppa. Skiva köttet och bräck det med lite matfett.
  6. Skär löken i tunna klyftor och stek den gyllenbrun innan den serveras till. Hemlagat potatismos är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept