Oxbringa med rotfrukter i senapssås

Oxbringa med rotfrukter i senapssås
Foto: TV4

Hurra för husmanskost! Detta är mat som inte behöver passas eller pysslas med. Oxbringan klarar sig själv på spisen, men behöver en välbehövlig press före servering för att få rätt konsistens. Servera med härligt krämiga rotfrukter i senapssås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg oxbringa med ben
  • salt, 1 1/2 tsk per liter vatten
  • 7 vitpepparkorn
  • 2 nejlikor
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • några persiljestjälkar
  • 1 morot, i bitar
  • 11 purjolök, i bitar
  • 1 gul lök, i tärningar
  • 1 bit rotselleri, i bitar
  • Rotfrukter:
  • 1 l skalade och tärnade rotfrukter ex. morot, kålrot, palsternacka, gulbeta
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2-3 msk grov skånsk senap

Servering:

  • korinter och persilja

Gör så här

  1. Lägg den sköljda oxbringan i en kastrull och fyll på med så mycket vatten att det står över köttet. Ta upp bringan. Salta vattnet och koka upp. Lägg ner bringan i det kokande vattnet, koka åter upp och skumma väl. Lägg därefter i kryddorna och grönsakerna.
  2. Koka tills benen lossnar och köttet känns mört när man sticker i det med en gaffel. Räkna med ca 2 timmar. Ta upp bringan och dra bort benet. Spar buljongen. Lägg den nykokta bringan i press i en långpanna med en skärbräda och en tyngd ovanpå. Låt kallna.
  3. Rotfrukter: Koka rotsakerna i saltat vatten, i ca 15 minuter.
  4. Smält smör i vid kastrull, rör i mjöl, späd med mjölk och koka upp snabbt, under omrörning. Sjud på svag värme 3 minuter och smaka av med salt, peppar, socker (ger rund smak) och senap.
  5. Servera med oxbringa, korinter och persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept