Överraskningsbröd

Överraskningsbröd
Foto: TV4

Har du små skvättar av olika sorters mjöl och gryn i skåpet? Blanda allt och baka ett bröd som aldrig smakar lika från en gång till en annan. Låt dock alltid mängden vetemjöl vara konstant, annars får brödet inte tillräcklig jäskraft.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 7 dl vatten, ca 37°
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 msk salt
  • ca 1 l mjöl och gryn
  • 7-8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vattnet. Arbeta in övriga ingredienser, till sist vetemjölet. Knåda noga, täck och jäs 30 minuter.
  2. Knåda degen på bakbordet. Forma ett stort bröd och lägg det på en plåt med bakpapper. Om man så vill kan man skära av en degbit och forma en dekoration. Täck och jäs på plåten ca 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 250°. Grädda på falsen strax under mitten ca 20 min. Slå av värmen och låt brödet grädda på eftervärmen ca 1 timme eller tills det låter ihåligt när man knackar på det.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept