Överbakad oxbuljong med legymer

Överbakad oxbuljong med legymer
Foto: TV4

Överbakning var från början ett sätt att hålla soppan varm. Det kan kanske behövas en kulen höstkväll. Soppan måste lagas i ugnssäkra soppskålar. Servera som förrätt eller liten supé.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 burkar klar oxbuljong à 400 g
  • 50 g rotselleri
  • 50 g kålrot
  • 50 g morot
  • det vita av 1 purjolök
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk torr sherry
  • 1 paket färdigkavlad smördeg
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Strimla rotselleri, kålrot, morot och purjo i tändsticksstora strimlor. På restaurangspråk kallas det "allumette", som betyder just tändsticka på franska. Koka strimlorna mycket hastigt i saltat vatten och skölj dem i rinnande iskallt vatten så behåller de sin färg. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka upp buljongen enligt anvisningen på burken. Krydda med salt, peppar och sherry. Lägg ner grönsaksstrimlorna ca 5 minuter före överbakningen. Fördela soppan i 4 ugnssäkra soppskålar.
  3. Skär ut 4 rundlar av smördegen och lägg över. Se till att 2 cm av degen hänger utanför kanten. Pensla med uppvispat ägg, först på insidan av kanten så att den sitter ordentligt fast. Pensla slutligen ovansidan av locket. Baka i ugnen tills degen rest sig, är genomgräddad och har fått fin färg. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept