Ostpaj med dill och smörgåskrasse

1 h 15 m
4 - 6
Ostpaj med dill och smörgåskrasse
Foto: TV4
1 h 15 m
4 - 6

Du behöver

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 70 g kvarg
  • 70 g kylskåpskallt smör
  • 1,5 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kumminfrön
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl lagrad ost (t ex präst, cheddar eller västerbotten), grovriven
  • 1 rejält knippe dill
  • 100 g smörgåskrasse
  • 1 rejält knippe gräslök

Gör så här

  1. Ett allsidigt grundrecept för matiga pajer av alla de slag. Bakar du inte pajen i en springform med höga kanter kan du skära bort överflödig pajdeg eller vika in det över fyllningen. Eller spara överbliven pajdeg i kyl eller frys tills nästa gång du ska baka paj.
  2. Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjölsorterna, salt, kvarg och smör, det går smidigast i en matberedare med knivarna på men för hand går också. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Vält ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en rund platta som är ca 3 mm tjock. Tillsätt eventuellt mer mjöl på bakbordet under tiden så den inte fastnar. Klä en springform med löstagbara kanter med degen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt i kanterna (vid botten) och att nypa till extra längst uppe på sidkanterna. Skär bort eventuell överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.
  4. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Ta ut pajen och ta bort plastfolien. Nagga pajbotten med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills botten känns genomgräddad.
  5. Ta ut pajen och ta bort aluminiumfolien. Sänk värmen till 175 grader.
  6. Rör samman ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Vänd ner hackad dill, gräslök och krasse samt hälften av osten. Häll i pajformen och toppa med resten av osten.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader tills fyllningen stelnat och börjar få en lätt gyllenbrun yta - ca 20-30 min. Ta ut och servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept