Ostmacka på rågbröd

Ostmacka på rågbröd
Foto: TV4

Vad går upp mot en hederlig ostmacka? Ett gott bröd, en god ost och så massor av groddar, gärna alfalfa och solrosskott, samt sallat, tomat och gurka. Degen till brödet gör du klar kvällen innan det ska bakas ut.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • ost
  • sallatsblad
  • tomatskivor
  • gurka
  • paprikaringar
  • alfalfagroddar
  • solrosskott
  • Deg:
  • 7 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl vetegroddar
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Brödet: Häll kallt vatten i en rymlig bunke. Smula ner jästen. Rör tills den löst sig. Rör ner kli, rågmjöl, groddar och salt. Rör till sist i vetemjölet, lite i taget.
  2. Arbeta degen jämn och slät. Täck över bunken och ställ den svalt över natten.
  3. Nästa morgon: Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma degen till runda småbröd. Jäs dem på plåt ca 30 minuter. Grädda bröden i ca 30 minuter i 200°. Låt bröden svalna.
  4. Ostmackan: Dela bröden och lägg sallat på bottendelen. Lägg därefter på ost, gurka, tomat, paprika och groddar. Lägg på överdelen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept