Ostgratinerad oxbringa

Ostgratinerad oxbringa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ostgratinerad oxbringa

16 ingredienser

Ett riktigt långkok, men det är det värt.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,6 kg urbenad färsk oxbringa
  • salt
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl vitt vin
  • 2-3 dl nötbuljong från tärning
  • ca 10 skivor rökt skinka
  • ca 10 skivor lagrad ost

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl silad sky + buljong
  • 1 dl kaffegrädde
  • salt
  • peppar
  • parmesanost
  • matfett, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Krydda bringan med salt och peppar, timjan och rosmarin på båda sidor. Rulla ihop till en fast rulle. Bind om med hushållssnöre.
  2. Bryn rullen väl runtom i en stekgryta i matfett. Slå på vinet och buljongen och låt den bräsera långsamt tills det känns mört ca 1 1/2 timme.
  3. Ta upp köttet och låt det kallna, (eventuellt tills nästa dag). Sila skyn.
  4. Fräs margarinet och mjölet till såsen i en kastrull. Späd med skyn, buljongen och grädden. Krydda med salt och peppar. Koka 10 minuter.
  5. Skiva köttet och lägg det i en ugnsform med en skiva ost och skinka mellan varje. Slå på såsen, strö på rikligt med parmesan och gratinera ca 15 minuter. Kokta nudlar passar bra till.