Ostgratinerad lax- och räksnäcka

Ostgratinerad lax- och räksnäcka
Foto: TV4

Minns du mormors förrätter serverade i stora musselskal? Har du ingen mormor att låna musselskal av, kan du gratinera den här förrätten i en ugnssäker portionsform. Den här rätten kan serveras som förrätt eller liten supé.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g färsk laxfilé
  • 2 dl fiskbuljong
  • 100 g skalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk curry
  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost
  • 12 sparrisstjälkar
  • 4 musselskal eller formar
  • dill
  • citron
  • sallatsblad

Gör så här

  1. Skär laxen i tärningar och koka dem hastigt i lite fiskbuljong. Låt rinna av. Även räkorna om de legat i lag. Sätt ugnen på 275° och "grill".
  2. Smält smöret, rör i mjölet och curryn och låt fräsa utan att ta färg. Hetta upp grädde och mjölk i en annan kastrull. Späd med den kokheta gräddmjölken under kraftig vispning. Smaksätt med salt, peppar och ost.
  3. Lägg den kokta och väl avrunna sparrisen i bottnen på musselskalen. Därpå räkorna och laxtärningarna. Häll över såsen. Gratinera under grillelementet tills ytan fått fin färg. Garnera med sallatsblad, dill och citron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept