Ostgratinerad Hasselbackspotatis

hasselback med ost
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ostgratinerad Hasselbackspotatis

5 ingredienser

Hasselbackspotatisen skapades på 1940-talet på Hasselbackens restaurangskola. När kockarna gick ut från skolan spred receptet sig runtom på Sveriges restauranger. Poängteras bör att den läckra skorpan skapades av enbart finsiktat ströbröd. Denna variant är med riven ost ovanpå. Inte ursprungligt på något sätt, men ack så gott!

Ingredienser

portioner
  • 8-12 fasta potatisar
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ströbröd, finsiktat
  • 1 dl ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen. Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
  2. Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla potatisen väl.
  3. Baka dem i ugnen i 20 minuter. Strö på salt, riven ost och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter. Pensla med smör då och då.