Ostgratinerad blomkål

Ostgratinerad blomkål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ostgratinerad blomkål

9 ingredienser

Smakar gott som ensam grön rätt eller som tillbehör till skinka eller stekt bacon. Vill du ha en lättare gratängsås, byt ut halva mängden mjölk mot buljong.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål

Sås:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • en doft muskot
  • 2 dl ost, riven
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Dela kålen i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt buketterna rinna av och lägg dem därefter på ett ugnsfat.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med mjölk eller buljong. Krydda och koka 5 minuter.
  3. Ta såsen av värmen. Rör ner osten och slå den över blomkålen. Gratinera tills osten har smält, ca 10-15 minuter. Strö på persilja.