Ostgratinerad aubergine- och savojkålskaka

Ostgratinerad aubergine- och savojkålskaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ostgratinerad aubergine- och savojkålskaka

13 ingredienser

Det är lite pyssel med den här rätten, men resultatet är en mycket läcker varmrätt som man gärna kan bjuda gäster på. Lägg särskilt märke till "såsen" som är en smakrik och ytterst snabblagad sky. Rätten kan förberedas i god tid och förvaras i kylskåp. Bjud pasta, ris eller linser till.

Ingredienser

portioner
  • 1 aubergine
  • 5 savoykålsblad
  • 150 g riven emmentaler
  • olivolja, till formen
  • 1 msk + 1 tsk salt
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning

Gremolata:

  • 2 msk persilja, hackad
  • 0,5 citron
  • 1 klyfta vitlök

Sås:

  • 4 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Tvätta auberginen, skär den på längden i 1/2 cm tjocka skivor, strö 1/2-1 msk salt över dem och låt dem ligga 1/2 timme. Skölj av skivorna i rikligt med vatten. Koka dem mjuka i vatten tillsatt med 1 msk olja. Ta upp och låt dem rinna av. Koka kålbladen mjuka i samma spad (det tar bara någon minut). Kyl dem i kallt vatten och torka dem försiktigt på hushållspapper. Ta vara på spadet och förstärk det med grönsaksbuljongtärning.
  2. Smörj en ugnssäker form med olivolja. Lägg ett kålblad i bottnen på formen, strö på ett lager ost, därpå aubergine och så ost och kål igen. Salta mellan varven. Det översta lagret ska vara ost. Så här långt kan man förbereda i god tid, gärna dagen före. Ta fram formen ur kylen i god tid, så går den snabbare att värma.
  3. Förvärm ugnen till 175°. Tvätta citronen till gremolatan. Hacka persiljan, riv det gula skalet av 1/2 citron och pressa vitlöksklyftorna. Blanda alltsammans. Värm kakan i sin form i ugnen ca 20 minuter. Känn efter att den är genomvarm. Stjälp försiktigt upp kakan ur formen på en skärbräda och skär den i 4 delar med vass kniv. Lägg upp på varma tallrikar.
  4. Skala och hacka schalottenlöken och skala de 4 vitlöksklyftorna till såsen. Dela vitlöksklyftorna och koka dem tillsammans med den hackade schalottenlöken i grönsaksbuljong och smör. Det ska bli en tunn, lätt simmig sky. Häll den varma såsen på kakan och strö gremolatan över.