Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj 2021
Foto: Köket
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ost- och skinkpaj

10 ingredienser

60 min

En klassisk paj med ost och skinka passar bra som lunch, vardagsmiddag eller utflyktsmat. En matberedare är till god hjälp när du ska göra degen, den snabba ihopblandningen i maskin ger ett frasigt och lättpajskal.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 1-2 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 3 dl ost, riven
  • 150 g rökt skinka, strimlad
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg i mjöl, smör och salt i en matberedare och kör på full fart i 5–6 sekunder. Häll i det kalla vattnet och kör tills det blir en degboll. Ta upp degen och lägg i en plastpåse, låt den vila i kylskåp i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Lägg i strimlad skinka och riven ost i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med salt och rikligt med svartpeppar. Häll blandningen över osten och skinkan och grädda pajen i ca 35-40 minuter, tills äggen har stelnat.

Matsortera dina äggskal till återvinning och njut av din paj!