Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj
Foto: TV4

En klassisk paj med ost och skinka passar bra som lunch, supé eller utflyktsmat. En matberedare är till god hjälp när du ska göra degen, den snabba ihopblandningen i maskin ger ett frasigt och lättpajskal. Gott till är sallad med krispiga ingredienser, som isbergssallat och rädisor.

6 augusti 2009
Visa mer
60
6
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 1-2 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl strimlad skinka
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg i mjöl, smör och salt i en matberedare och kör på full fart i 5–6 sekunder. Häll i det kalla vattnet och kör tills det blir en degboll. Ta upp degen och lägg i en plastpåse, låt den vila i kylskåp i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200° och smörj en pajform. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.
  3. Lägg i strimlad skinka och riven ost. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med salt och svartpeppar. Häll blandningen över osten och skinkan och grädda pajen i ca 40 minuter, tills äggen har stelnat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept