Osso buco

Osso buco
Foto: TV4

Den här rätten kokas traditionellt i Italien på kalvlägg. Osso bucon serveras med en ljuvligt doftande gremolata, som ger en extra färg- och smakdimension åt det hela. Servera gärna en saffransrisotto till.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 2 kg kalvlägg med ben i skivor
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • vetemjöl
  • olivolja
  • salt och malen svartpeppar

Till servering:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 citron
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Panera kalvläggen i vetemjöl. Bryn köttet i olja direkt i grytan eller i en stekpanna i omgångar. Skala och hacka lök, vitlök och morötter, tillsätt hacket när allt kött är brynt. Låt alltsammans bryna ihop, utan att brännas. Pudra över 1 msk mjöl och häll på vin, krossade tomater och tomatpuré. Mängden beror på kastrullen och köttets omfång, men det ska täcka bitarna. Spä med vatten om det inte räcker.
  2. Täck med lock och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är. Såsen blir bara godare ju längre det hela får stå och småkoka. Krydda mot slutet med salt och peppar. Rör om med träsked i bottnen lite då och då, så det inte bränner vid.
  3. Skala och skiva vitlöken fint. Tvätta citronen och strimla citronskalet. Hacka persiljan. Strö vitlök, citronskal och persilja över köttet vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept