Grekiska röror

Grekiska röror
Foto: TV4

Grekiska röror serverade i salladsblad med oliv- och valnötsbröd.

Vintips från Oskar
Kourtaki: Retsina of Attica (nr 7185)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


25 september 2012
Visa mer

Du behöver

Oliv- och valnötsbröd

  • 0,25 st paket jäst (13g)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk honung
  • 1,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl urkärnade, grovt hackade oliver
  • 75 g valnötter, grovhackade
  • 1 tsk hackad timjan
  • 1 tsk hackad basilika
  • 1,5 msk olivolja
  • 3-4 dl mjöl
  • 1 tsk flingsalt

Taramosalata

  • 0,5 st liten hackad röd lök
  • 150 g kokt, mosad potatis
  • 50 g fiskrom karprom eller stenbitsrom
  • 0,5 dl god olivolja
  • 1 knippe hackad persilja
  • 0,5 st liten citron, saft

Het fetaröra

  • 1 msk olivolja
  • 0,5 st liten riven vitlöksklyfta
  • 2 krm cayennepeppar
  • 100 g fetaost, smulad
  • 1 dl grekisk yoghurt

Tzatziki

  • 0,5 st gurka, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 st vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Oliv- och valnötsbröd
    Smula ner jästen i en bunke, ta i salt & honung.
  2. Slå på lite vatten och rör om tills jästen löst upp sig. Slå på resten av vattnet.
  3. Grovhacka oliver, valnötter. Blanda jästblandningen, oliver, valnötter, timjan, basilika, och olivolja. Rör om och blanda i mjölet. Låt jäsa under handduk i 1 timme.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Platta ut med handen. Knåda inte.
  5. Skär i två långa remsor, vrid dessa som spiraler.
  6. Pensla med vatten och strö över flingsalt. Grädda i 5 minuter i ugnen vid 250 grader.
  7. Stäng av ugnen och låt dem gräddas färdigt i eftervärmen i ytterligare 12 minuter. Öppna inte ugnen under denna tid för då försvinner ju eftervärmen. Låt sedan svalna under en handduk.
  8. Taramosalata
    Hacka löken, mosa potatisen och blanda med fiskromen. Häll i oljan samtidigt som du rör, smaksätt med persilja och citronsaft.
  9. Het fetaröra
    Häll olivoljan i en skål och ta i riven vitlök och cayennepeppar. Rör om, smula ner fetaosten och häll i den grekiska yoghurten. Rör och mosa med en gaffel.
  10. Tzatziki
    Riv gurkan, lägg den i ett durkslag, pressa ur så mycket vatten du kan, strö saltet över gurkan och låt stå en stund för att dra ur lite mer vatten.
  11. Pressa ur vatten igen, blanda den urpressade gurkan med grekisk yoghurt, vitlök och olivolja.
  12. Rörorna serveras på fyra romansalladsblad och med bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept