Örtsoppa med kallrökt lax

30 m
4
Örtsoppa med kallrökt lax
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong (eller motsvarande flytande)
  • 4 mjöliga potatisar
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kruka dragon
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 kruka basilika
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 4 äggulor
  • salt
  • peppar
  • ev vitt vin
  • ca 150 g kallrökt lax, 8 portionsbitar
  • 4 tunna skivor svartbröd (eller liknande - sött, mörkt bröd)
  • 4 msk syrlig gelé (t ex röda vinbär, havtorn eller rönnbär)

Gör så här

  1. Torka svartbröden i ugnen med lite olja och salt på 125 grader tills de är krispiga.
  2. Hacka schalottenlök och tärna potatisen och fräs det i oljan i en kastrull. Häll på vattnet och lägg i buljongen och koka upp.
  3. Hacka örter och lägg dem i den kokande buljongen och låt koka. Under tiden blandar du grädde, crème fraîche och äggulor i en mixer och mixar ordentligt. Mixa ner soppan i grädden då potatisen är riktigt mjuk och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitt vin för extra syra och fräschör.
  4. Lägg upp den kallrökta laxen i små portioner på tallriken, med svartbrödet och gelén på toppen och servera – häll på soppan vid bordet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept