Örtmarinerad fläskfilé med kronärtskockskräm

45 m + 2-3 h
4
Örtmarinerad fläskfilé med kronärtskockskräm
Foto: TV4
Från Mitt kök

Fläskfilé i en smakrik ört- och vitvinsmarinad. Serveras kall i tunna skivor och toppas med en kräm på kronärtskockor och ricotta. Passar lika bra som en lite festligare middag som ett inslag på buffén.

4 juni 2015
Visa mer
45 m + 2-3 h
4

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • olivolja
  • 1 nypa peperoncino (chili), smulad
  • 1 citron, rivet skal
  • persilja, finhackad

Marinad

  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka basilika, strimlad
  • 2 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, delade
  • salt och svartpeppar

Kronärtskockskräm

  • 280 g kronärtskockor i marinad
  • 150 g ricotta
  • 1 liten klyfta vitlök
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 msk finhackad persilja
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén fri från fett och skär bort hinnor. Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll den i en tät plastpåse och marinera köttet i kylskåp i 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Torka av köttet med hushållspapper.
  3. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna, lägg i köttet och bryn det runt om. Lägg sedan över köttet i en ugnsform, sätt in i ugnen och stek filén i ca 20 minuter. Köttet är klart när innetemperaturen är 65-68 grader och köttet är lite lätt rosa inuti.
  4. Låt köttet kallna och skär det i mycket tunna skivor. Pensla med olivolja smaksatt med en nypa peperoncino. Servera köttet överstrött med rivet citronskal och persilja.
  5. Häll av marinaden från kronärtskockorna. Lägg alla ingredienser till kronärtskockskrämen i en skål och mixa eller kör dem i en matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera köttet med kronärtskockskrämen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept