Örtiga färsbiffar med rödvinssky och potatisgratäng

50 m
4
Örtiga färsbiffar med rödvinssky och potatisgratäng
Foto: Jessica Frej
50 m
4

Du behöver

Potatisgratäng

  • 800 g mjölig potatis
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten

Rödvinssky

  • 1 msk råsocker
  • 2,5 dl rött vin (ex pinot noir 76895)
  • 1 msk kalvfond
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk maizena
  • 0,5 dl vatten

Färsbiffar med örter

  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk lökpulver
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk franska örter
  • 1 tsk salt
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skiva tunt. Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form. Skala och pressa eller riv vitlöken ner i en skål. Häll på salt, grädde och vatten och rör om. Häll blandningen över potatisen och grädda i ugnen i 40 minuter.
  3. Rödvinssky
    Lägg råsocker i en tjockbottnad kastrull och slå på värmen. Direkt när sockret smält slår du på vinet. Var försiktig, det är superhett.
  4. Tillsätt kalvfond och salt och låt det koka i 1,5 minut.
  5. Blanda vatten och maizena i en liten skål.
  6. Ta av skyn från värmen och tillsätt maizena under vispning. Koka upp skyn igen och låt puttra i 2 minuter.
  7. Enkla färsbiffar med örter
    Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och låt smeten stå 5 minuter.
  8. Forma till 5-8 biffar beroende på vilken storlek du vill ha. Lättast går det med blöta händer.
  9. Stek biffarna på hög värme i rikligt med smör, antingen till de får fin färg, så kan de gå klart med potatisen i ugnen sen eller så steker du dem helt klara i pannan.
  10. Servera med rödvinsskyn och potatisgratängen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept