Örtbakade lammracks med ugnsrostade rotfrukter

Örtbakade lammracks med ugnsrostade rotfrukter
Foto: TV4

Du behöver

Rotfrukter

  • 1 bit rotselleri
  • 3 morötter
  • 1 kg små delikatesspotatisar
  • 3 msk olivolja
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka rosmarin

Örtbakade lammracks

  • 2 lammracks (800 g)
  • 1 kruka timjan
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka persilja
  • 4 klyftor vitlök, fint hackade
  • 1 citron, zest
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja

Sås

  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • stjälkarna från örterna
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rårörda lingon

Gör så här

  1. Rotfrukter
    Skala morot, rotselleri och skär dem i mindre bitar, lägg dem i en rymlig form tillsammans med potatis. Ringla över olivolja, skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av kniven. Lägg ner vitlöken och små kvistar av rosmarin i formen och ställ in dem i ugnen på 200 grader, ca 40 minuter.
  2. Lamm
    Finhacka vitlöken och örterna till lammet. Skär snitt i fettkappan och klappa in olivolja på lammet och vänd racksen i en blandning av salt, peppar, vitlök, citronzest och örter. Bryn de rumstempererade lammracksen tills de får en fin färg.
  3. Sås
    Bind ihop örterna (spara 3-4 msk av bladen till servering) och lägg dem i pannan där du stekte lammet. Häll över vin, vatten crème fraiche och dijonsenap och låt reducera till en härlig sås. Sila såsen.
  4. Lamm, ugnsstekning
    När rotfrukterna nästan är klara sänker du värmen till 150 grader och lägger in lammracksen i mitten av plåten. Låt dem bakas i ugnen i ca 10 minuter tills innertemperaturen är 57 grader. Låt vila 15 minuter. Håll grönsakerna varma i ugnen och sätt sedan på grillen någon minut innan du tar ut dem så får de en härligt krispig yta.
  5. Servering
    Servera lammet tillsammans med de grillade rotfrukterna, den syrliga och friska såsen och en klick rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept