Örtagårdslax

Örtagårdslax
Foto: TV4

Här är laxen marinerad innan den tillagas i ugnen. Du behöver förbereda rätten dagen innan.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 6 skivor lax, skurna tvärs över ryggen, ca 3 cm tjocka
  • 2,5 dl vitt vin
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 2 msk matolja
  • saft av 1/2 citron
  • 1 dl dill, finhackad
  • 3 msk gräslök, finhackad
  • 3 msk persilja, finhackad
  • salt och peppar

Sås:

  • fiskspadet
  • 2 dl grädde
  • 1 msk margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • en doft cayennepeppar

Gör så här

  1. Fjälla laxen innan skivorna skärs. Krydda med salt och peppar och lägg skivorna i en osmord ugnsform.
  2. Blanda vinet med buljongtärningen och värm det i en kastrull till tärningen löst sig. Låt blandningen svalna och häll sedan ner olja och citronsaft. Häll lagen över fisken och låt den stå kallt tills nästa dag. Vänd fisken någon gång då och då.
  3. Strö 2/3 av det kryddgröna över fisken och sätt in i ugn cirka 20 minuter eller till fisken känns färdig. Tag upp den och sila av spadet i en kastrull. Håll fisken varm.
  4. Häll grädden i såskastrullen och koka ihop med spadet 10 minuter. Arbeta ihop margarin och vetemjöl och red såsen. Smaka av med lite cayenne och servera fisken med kryddgrönt och citronskivor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept