Swings fiskgryta de-light

Swings fiskgryta de-light
Foto: TV4

Swings fiskgryta de-light

Av: Örjan Swing

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Fiskgryta med broccoli, purjolök och blåmusslor. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Aioli

  • 3 klyftor vitlök
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 dl olivolja (eller rapsolja)
  • 2 tsk dijonsenap

Fiskgryta

  • 800 g färsk kummel
  • 4 potatisar
  • 3 morötter
  • 0,5 fänkål
  • stjälkselleri
  • 4 knippen broccoli
  • 5 cm av den vita delen av purjolöken
  • 1 rödlök
  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 dl torrt vitt vin (Viognier/Chardonnay)
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk sambal oelek, citronsalt samt 1,5 tsk Seafood&Fishkryddor
  • citronsalt
  • rosépeppar

Gör så här

  1. Aioli: Skala vitlöken och pressa den i en skål. Rör ner salt, senap och äggulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning tills blandningen tjocknar.
  2. Fiskgryta: Koka fond på blåmusslor genom att koka upp 1½ l vatten och 37 cl vin.
  3. Lägg i musslorna när vätskan kokar. Ta upp musslorna när de öppnat sig.
  4. Blanda i hackad schalottenlök i vätskan och låt den reduceras genom att koka på svag värme ytterligare 20 min.
  5. Skala och skär alla grönsaker i grova bitar. Bryn morötter och potatis och låt därefter småkoka i 1 dl vitt vin.
  6. Lägg i resten av grönsakerna efter 10min och fyll på med musselfonden (cirka 2-3dl) och 1dl vitt vin samt grädden.
  7. Tillsätt kryddorna. Låt allt småkoka under lock i cirka 35 min men så att morötter och potatis fortfarande har spänst.
  8. Stek kummelfiléerna 3-4min på varje sida i stekpanna med rikligt med smör och krydda med salt och rosépeppar.
  9. Lägg upp grönsakerna i djup tallrik och toppa med kummelfiléen och en klick aioli. Pryd med babyspenat.