Orientaliska frikadeller med couscous

Orientaliska frikadeller med couscous
Foto: TV4

De här goda frikadellerna med orientalisk kryddning passar utmärkt till couscous. Det finns olika storlekar på couscous, välj gärna de största grynen. Dem hittar du i hälsokostdisken. Vill du spara tid kan du köpa färdig tomatsås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g lammfärs eller fläskfärs
  • 1 dl rivebröd
  • 2 dl mjölk eller vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm kanel
  • 1 knivudd muskot
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning höns- eller kalvbuljong
  • Couscous:
  • 2,5 dl couscous
  • 9 dl vatten
  • salt
  • Tomatsås:
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 kruka basilika
  • ev 1 klyfta vitlök
  • salt och peppar
  • 1 msk olivolja
  • Garnityr:
  • 4 st tomater
  • 20 st svarta oliver

Gör så här

  1. Blanda rivebröd med mjölk eller vatten. Rör ner alla kryddorna och det rivna citronskalet. Blanda med färs, ägg och persilja. Rör om ordentligt. Smeten ska vara ganska lös. 2. Koka upp vatten med buljongtärningen. Forma bullar av färsen med hjälp av två vattensköljda matskedar. Lägg dem i den kokande buljongen och låt bullarna koka 8-10 minuter. 3. Koka couscous i saltat vatten på medelstark värme. Rör om då och då och kontrollera att de inte bränner fast i kastrullen. 4. Häll upp tomaterna i en kastrull. Lägg eventuellt i hackad vitlök. Salta och peppra. Tillsätt olivolja och koka upp såsen. Du kan också köpa färdigkryddad tomatkross som bara behöver värmas med lite olivolja.
  2. Häll av eventuellt vattnet från couscousen. Blanda grynen med tomatsås och lägg upp på tallrikar. Lägg på frikadeller, tomater och oliver. Servera varmt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept