Operakällarens julleverpastej

Operakällarens julleverpastej
Foto: TV4

Det här är en lite grövre pastej med kraftig smak. Pastejen går att frysa in men bör användas inom några veckor.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 500 g svinlever
  • 200 g späck
  • 100 g fläskbog
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 ansjovisar (filéer)
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 msk sirap
  • 4 cl konjak
  • 1 msk salt
  • 1 krm fyra kryddor (épice riche)
  • en avlång form (2 liter)
  • 200 g späck i mycket tunna skivor
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad mejram
  • 1 krm vitpeppar
  • mjölk till blötläggning

Gör så här

  1. Lägg levern i mjölk över natten. Förvärm ugnen till 200°. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör. Ta upp och torka levern väl och skär den, späcket och fläskbogen i bitar. Mal lever, späck, fläskbog, lök, vitlök och ansjovis genom köttkvarnens mellangrova skiva eller kör i matberedare. Vill du ha en riktigt slät pastej så mal 2-3 gånger genom den finaste skivan.
  2. Vispa ihop vetemjöl, grädde, ägg och sirap och blanda ner lite i taget i levermassan. Tillsätt även salt, kryddor, nymalen vitpeppar och konjak. Stek ett prov i stekpanna. Smörj bottnen av pastejformen. Lägg lagerbladen och mejram-kvisten i bottnen och klä sedan hela formen med späckskivorna. Häll smeten i formen, men inte ända upp till kanten.
  3. Sätt formen i en långpanna med hett vatten och grädda i ugnen i ca 1 1/2 timme. OBS! Täck pastejen väl med folie så snart den fått färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept