Opera cake

ca 1 h 30 m
Opera cake
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
ca 1 h 30 m

Du behöver

Botten

  • 4 äggvita
  • 50 g socker (0,6 dl)
  • 250 g hasselnötsmjöl (5 dl)
  • 250 g florsocker (4,2)
  • 80 g vetemjöl (1,3)
  • 4 ägg
  • 40 g smör, smält

Kaffesmörkräm

  • 1,5 dl mjölk
  • 30 g kaffebönor
  • 50 g socker (0,7 dl)
  • 4 äggulor
  • 50 g socker (0,7 dl)
  • 5 g snabbkaffe
  • 165 g smör, rumstempererat

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad
  • 1,1 dl grädde
  • 2 tsk ljus sirap
  • 30 g smör

Kaffesyrup

  • 2 dl starkt kaffe
  • 135 g socker (1,5 dl)

Glaze

  • 140 g mörk choklad
  • 110 g smör
  • 1 tsk rapsolja, till montering
  • 80 g mörk choklad, till montering

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Vispa äggvitorna till vitt skum, tillsätt lite socker åt gången tills du fått en blank maräng.
  3. Blanda ihop de andra ingredienserna i en annan skål och vispa dem tills det blir en luftig smet. Vänd ner äggvitan.
  4. Bred ut på två bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter.
  5. Lägg ett bakplåtspapper över och vänd dem upp och ner, låt svalna.
  6. Skär ut tre lika stora bottnar.
  7. Kaffesmörkräm
    Koka upp mjölk, kaffebönor och socker, låt det dra en stund.
  8. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner kaffeblandningen i äggblandningen under omrörning.
  9. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud på svag värme tills den börjar bli tjock. Får inte överstiga 85 grader!
  10. Sila blandningen ner i en ny bunke.
  11. Tillsätt snabbkaffet och vispa tills den blir rumstemperatur. Lägg i smörkuberna en åt gången och vispa hela tiden tills all smör är nedvispat. Ställ åt sidan
  12. Chokladganache
    Värm upp grädden och sirapen. Häll den över den hackade chokladen.
  13. Rör till en blank och slät kräm. Rör ner smöret.
  14. Kaffesyrup
    Koka upp och sjud tills sockret har smält. Ställ åt sidan för att svalna
  15. Glaze
    Smält dem tillsammans i en kastrull på svag värme.
  16. Montering
    Börja med att smälta mörk choklad och rapsolja.
  17. Pensla den första bottnen med chokladen, lägg ett bakplåtspapper över direkt och vänd på den. Antingen monterar du kakan i en form eller på fri hand.
  18. Lägg bottnen med chokladen på först och pensla rikligt med kaffesyrupen, bred ut hälften av smörkrämen, försök att få lagren lika tjocka. Lägg på en botten och pensla rikligt med kaffesyrup. Bred på chokladganachen. Lägg på sista bottnen och pensla rikligt med kaffesyrup. Bred på den sista smörkrämen, försök att få den så slät som möjligt.
  19. Värm upp glazen lite så den blir lättflytande, häll den över och dra av med en spatel så den blir ett jämt och fint lager.
  20. Ställ kallt några timmar innan du skär upp den.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept