”One side”-grillad lax med varm senapssås och dillslungade grönsaker

4

Du behöver

  • 400 g laxrygg med skinn
  • 1 äggula
  • 2 msk grov senap
  • 100 g smör, skirat
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 4 knippmorötter
  • 4 rädisor med blast
  • 1 broccoli
  • 1 gul morot
  • 1 kvist dill
  • 4 färskpotatisar

Gör så här

  1. Dela laxen i fyra lika stora bitar och salta köttsidan. Lägg laxbitarna i en stekpanna med smörpapper i botten och ställ pannan på låg värme på spisen, så att laxen långsamt steks på skinnsidan och får ett krispigt och gyllene skinn av värmen underifrån. När skinnet är krispigt och gyllene så är laxen färdigstekt och bör ha en innertemperatur på 40°. Ovansidan, köttsidan, ska se lite halvrå ut – då är den som bäst.
  2. Skala, ansa och skär grönsakerna i mindre bitar och koka alla utom rädisorna hastigt i saltat vatten. Häll av vattnet och slunga grönsakerna i smör och hackad dill medan de fortfarande är varma och nykokta.
  3. Blanda äggula, grov senap, rödvinsvinäger och en nypa salt i en tjockbottnad kastrull och värm på låg värme under konstant omrörning tills det är en glänsande, tjock och slät äggkräm. Blanda därefter i det skirade smöret långsamt under omrörning så att den inte skär sig. Smaka av med eventuellt mer senap och salt innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept