Biff Lundberg tillagad i Muurikka

Biff Lundberg tillagad i Muurikka
Foto: TV4

Biff Lundberg tillagad i Muurikka

Av: Olle - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Biff Lundberg tillagad i Muurikka på björkved. Serveras med dijonsenap och grönpepparsås. Grytan tillagas med fördel i en Muurikapanna och på en eld av björkved. /Olle

Olle bjöd även på

Svampsoppa med torkat och rökt kött

Hjortron parfait i musikens tecken

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé
  • 8 potatisar, medelstora fasta
  • 2 gula lökar
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Sås

  • 3,3 dl grädde
  • 1 msk grönpeppar, knappt (frystorkad)
  • 0,5 köttbuljongtärning
  • 2-3 msk maizenaredning
  • soja, några droppar

Gör så här

Kött och potatis

  1. Skölj och koka potatisen.
  2. Skär upp oxfilén i bitar, ca 3x3 cm stora bitar.
  3. Krydda köttet med salt och peppar, ca 1 matsked grovmalen svartpeppar och lika mycket salt.
  4. Lägg köttet i en plastpåse i kylen, låt ligga minst en timma.
  5. Hacka löken.
  6. När potatisen är kokt, låt den kallna.
  7. Skala och skär sedan upp potatisen i lagom bitar.
  8. Gör upp en eld på björkved lägg på Muurikkapannan.
  9. Bryn ca 50 gram smör.
  10. Lägg först i kött och lök och sedan potatis.
  11. Salta på potatisen och smaksätt eventuellt med lite mer svartpeppar.
  12. Stek tills köttet är lagom genomstekt.

Sås

  1. Krossa grönpepparen i mortel.
  2. Häll grädden i kastrull och värm på svag värme.
  3. Tillsätt köttbuljong, grönpeppar, maizena och några droppar soja så att såsen får lite färg.
  4. Låt sjuda några minuter.