Olivoljemarinerad lax

Olivoljemarinerad lax
Foto: TV4

Det genialiska med laxen är att den först marineras i en god olivolja. Den ska stå och dra till sig smaken i 5 timmar. Sedan bakas den i exakt 22 minuter i ugn. Laxen blir saftig och precis lagom genombakad utan att bli torr.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg benfri laxsida med skinn
  • 2 dl olivolja
  • 1 knippa dill
  • salt och malen vitpeppar

Äppelsås:

  • 1 dl saltgurka
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk fransk senap
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 äpple
  • Garnering:
  • tomater
  • citron

Gör så här

  1. Lägg rejält med dill i en ugnssäker form. Krydda laxen med salt och peppar runt om. Lägg laxen på dillbädden med skinnsidan uppåt. Häll på olivoljan och låt laxen stå framme i rumstemperatur och marinera i 5 timmar. Var noga med att täcka den med handduk eller folie.
  2. Värm ugnen till 175°. Baka laxen i exakt 22 minuter. Lyft bort skinnet medan laxen är varm och skinnet släpper lätt. Laxen kan serveras varm eller kall.
  3. Lägg upp laxen och garnera med tomatklyftor och citron runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept