Olivbröd

Olivbröd
Foto: TV4

Det här är ett lättbakat bröd, som passar att bjuda på de flesta bufféer. Den är även god som drinktilltugg eller förrätt. Brödet är mäktigt och det räcker med en liten bit per person.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 4 medelstora ägg
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 dl kesella gourmet
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 50 g riven parmesanost
  • 100 g riven emmentalerost
  • 150 g rökt skinka i tärningar
  • 20 gröna oliver med pimiento
  • 75 g valnötter, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en avlång kakform (ca 2 liter) och lägg bakplåtspapper i bottnen. Tärna skinkan, dela oliverna och hacka valnötterna.
  2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa äggen lätt och blanda ner dem i de torra ingredienserna tillsammans med olja, kesella och vin. Rör i osten och rör smeten slät; den ska vara ungefär som en sockerkakssmet. Rör i skinktärningar, delade oliver och hackade valnötter.
  3. Häll smeten i formen, släta till ytan och grädda kakan i ugnens nedre del i ca 45 minuter. Prova med en sticka. Ta ut kakan och låt den svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept